Unibet Nyheter

Svenskarnas chanser på Oscarsgalan

mars 8, 2023

Ruben Östlund är nominerad i tre tunga kategorier på Oscarsgalan med ”Triangle of Sadness”. Men enligt oddsen är det Black Panther-kompositören Ludwig Göransson som har störst chans av svenskarna att gå hem med en statyett.

Natten till måndag är det dags att kora det gångna årets främsta filminsatser på den prestigefyllda Oscarsgsalan. Svenske filmskaparen Ruben Östlund med filmen ”Triangle of Sadness” är nominerad i tre av de mest åtråvärda kategorierna: Bästa film, Bästa originalmanus och Bästa regi. Men det ser ut att krävas en superskräll för att det ska bli en oscarsstatyett för Östlund. Till exempel ger ”Triangle of Sadness” som bästa film över 200 gånger pengarna.

Att ens vara nominerad i dessa kategorier är en bragd i sig, men chanserna till en statyett för Östlund är minst sagt små. Triangle of Sadness är på plats nio av tio i oddslistan för bästa film och har även högst odds av alla nominerade i både manus- och regikategori.

Storfavorit till både bästa film och regi är “Everything Everywhere all at Once”, medan “The Banshees of Inisherin” ser ut att ta hem bästa originalmanus. Cate Blanchett är favorit att få en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för insatsen i filmen ”Tár”, och Brendan Fraser i ”The Whale” har lägst odds för bästa manliga huvudroll.

Störst chans för Göransson

Hyllade kompositören Ludwig Göransson är nominerad för andra gången. Denna gång för bästa originallåt, med ”Lift Me Up” som Rihanna framförande för Black Panther: Wakanda Forever. En Oscar till Göransson ger just nu 4,50 gånger pengarna. Med det är han tvåa i oddslistan efter ”Naatu Naatu” av M. M. Keeravani för filmen RRR.

 

Alla odds på Oscarsgalan