Dota 2 betting tips - eSports betting guide

april 13, 2018

Inte ett enda spel har gjort fler gamers till miljonärer än Dota 2, spelet som utvecklats av Valve, samma företag som ligger bakom det framgångsrika Counter-Strike Global Offensive. Prispotten för årets största turnering, The International, blir större för varje år och nådde nästan upp till 25 miljoner dollar 2017. Medan prispotterna och publiken ökar för de större evenemangen, ökar även populariteten hos spelbolag där människor älskar E-sports betting och att spela på dessa evenemang, både före match och live.

Vad är Dota 2?

Dota 2 tillhör, precis som League of Legends, datorspelsgenren Multiplayer online battle arena (MOBA) som spelas av två lag med 5 spelare vardera. Varje lag väljer sina egna karaktärer och samspelar för att slå sig fram till fiendens bas, där målet är att förstöra ett stort objekt som kallas ”The Ancient”. När ett lag har förstört objektet, vinner de spelet. 

Alla spelbara karaktärer kallas ”hjältar” och varje hjälte har sina egna, specifika färdigheter, vilket innebär att vissa hjältar spelas annorlunda och används av en annan anledning än andra hjältar. På vägen till fiendens Ancient strider hjältarna mot fiendens hjältar, byggnader och minioner för att bli starkare och utveckla sina färdigheter. Hjältarna tjänar guld genom att slutföra olika mål och det intjänade guldet kan användas till att köpa saker för att förbättra dina hjältar.  

Dota 2 har även flera specialfunktioner så som ett dag/natt-system vilket påverkar hjältarnas färdigheter samt ett återköpssystem vilket tillåter hjältar att återuppstå omedelbart efter att de dött, till ett visst pris. På grund av det breda utbudet av funktioner och hjältar, anses vanligtvis Dota 2 vara ett väldigt svårt spel att bemästra.

The International 

Känd som den allra största esport-tävlingen i världen, främst på grund av sin omtalade prispott men också för det välutvecklade tävlingsformatet. Låt mig bara kort illustrera den enorma skillnaden i prispengar – Dota 2 har totalt utdelat över 179 000 000 dollar i prispengar under sin existens, medan CS:GO (näst störst sett till prispengar) lite över $76 000 000 dollar. Med stor marginal urskiljer sig Dota 2 från andra populära esport-spel. Det stora stödet från organisationer och spelare har fått  många att överväga en professionell karriär inom esport. Spelare som Dendi, Puppey och Admiral Bulldog har attraherat en enorm publik med sin talang och innovationsförmåga. De har verkligen utmanat spelsystemet och satt en helt ny standard. De har verkligen utmanat spelsystemet och satt en helt ny standard.

2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Dota 2 International – så här fungerar turneringen

Turneringsformatet kan komma att ändras men tar vi strukturen från 2019 hade The International ett round-robin system. Det innebär att alla lag möter varandra i sin grupp minst en gång. De fyra bästa lagen från varje grupp avancerar till huvudspelen i övre kategorin. De lägst placerade lagen i gruppspelen elimineras från turneringen och resterande lag går vidare till huvudspelen men i den lägre kategorin. I huvudspelen tar turneringen ett double-elimination format – lag i övre kategorin hamnar i nedre kategorin vid förlust, och lag som förlorar i nedre kategorin elimineras från turneringen. Bäst av i en match spelas gäller i nedre kategorin och bäst av tre i övre kategorin. Som standard spelas finalen i bäst av 5 matcher mellan det vinnande laget i övre kategorin och den nedre.  

Hur kvalificerar sig lag till The International?

Tidigare var lag personligt inbjudna av Valve att delta i The International. Nu har turneringen ändrat format, finslipats för att bättre tillfredsställa spelare och publik. Idag behöver alla lag samla poäng via Dota Pro Circuit. Tävlingsformatet är poängbaserat och uppdelat i Major- och Minor-turneringar. De betydande turneringarna (major) ger mer poäng och de mindre betydande (minor) ger mindre poäng. De lag som ackumulerat flest poäng från turneringarna blir inbjudna till The International. 

Dota 2 betting tips

Unibet erbjuder en perfekt miljö för esportbetting. Vinnarspel är de mest populära marknaderna när det kommer till E-sports betting, men när tävlingarna börjar är det mycket betting action runt specifika matcher, både för kommande matcher och live. Eftersom de flesta matcherna spelas som bäst av 3 eller bäst av 5, erbjuds vanligtvis även handikapp-spel. Nedan följer ett axplock av de mest populära speltyperna inom Dota 2:

  • First Blood – Spel på vem som får första kill
  • Team to destroy the next fort – Vilket lag som förstör nästa torn
  • Team to slay the next Roshan – Vilket lag som dräper nästa Roshan
  • The most Hero Kills – Spelaren som lyckats döda flest heroes

Detta är ett kort exempel på de mer populära och specifika alternativen vi erbjuder utöver: handikappsspel, över/under och vinnarspel. Håll utkik på vår hemsida för kommande oddserbjudanden. För mer information kan du vända dig till vår hjälpsektion eller kundsupport.

Dota 2 som en professionell E-sport

Trots att Dota 2 är en relativt ny E-sport (det släpptes i juli 2013) så är det en av de mest populära E-sporterna för tillfället som är allmänt känt för sina stora prispotter i jämförelse med andra spel. Topp 10 turneringar någonsin när det kommer till prispotter består nästan helt och hållet av Dota 2-turneringar. The International 2017 ligger långt före alla andra med en prispott på 24.7 miljoner dollar, där merparten av pengarna gick till Team Liquid som kammade hem 10.8 miljoner dollar för sin förstaplats. Utöver detta har nästan 50 Dota 2-spelare blivit miljonärer genom prispengar.

Professionella Dota 2-turneringar organiseras året runt där The International i augusti är det största och mest betydelsefulla evenemanget. Kina är allmänt sett som det starkaste landet i Dota 2 med lag som Newbee, LGD, Vici Gaming och Invictus Gaming. Många europeiska lag så som Team Liquid, Virtus Pro och Team Secret har dock även de visat signifikant styrka på den högsta nivån.

 

Utforska oddsen på Dota 2