Allt du behöver veta inför Fotbolls-VM damer 2023

Snart är det dags för fotbolls vm damer som inleder spelen  i slutet av juli i Australien och Nya Zeeland. Sveriges VM-trupp består i år av 23 spelare som nyligen presenterades av förbundskapten Peter Geraldsson. Sverige inleder sitt VM-spel med att spela mot Sydafrika den 23 juli kl 07.00 svensk tid. Alla matcher i sommarens mästerskap går att streama via Unibet TV, och i vår spellobby hittar du statistik, konkurrenskraftiga VM-odds och massor av spännande speltyper att välja på. 

 

När är fotbolls vm damer?

Fotbolls VM damer äger rum var fjärde år och har spelats sedan 1991. Det är ett evenemang som har blivit mer och mer populärt och som engagerar fler och fler länder. Från början deltog bara 12 nationer, en siffra som nu har växt till 32 lag som alla kvalificeras in via VM-kvalspel. Årets mästerskap kickar igång den 20 juli då Nya Zeeland spelar mot Norge på Eden Park i Auckland. Det är både Australien och Nya Zeeland som står som arrangörer förmästerskapet, och det är första gången någonsin som värdskapet delas upp mellan två länder. Turneringen pågår till den 20 augusti då vi kommer att få se den stora VM-finalen spelas i Stadium Australia i Sydney. 

Fram till dess turnerar fotbolls-VM spelen runt i olika städer och arenor i Australien och Nya Zeeland. Allt som allt kommer de 8 grupperna åka mellan nio städer och spela på totalt tio olika arenor.

Sverige deltar även i en inofficiell match mot Filippinerna i Wellington den 17 juli och den kommer att spelas i 3 perioder på vardera 30 minuter. När VM sedan drar igång så kommer Sverige inledningsvis att få möta Sydafrika, Italien och Argentina, vilket är grupp G.

 

Odds VM-fotboll 2023

 

VM 2023 - Gruppspel indelning

Grupp A    Nya Zeland, Norge, Schweiz, Filippinerna
Grupp B    Australien, Kanada, Irland, Nigeria
Grupp C    Spanien, Japan, Costa Rica, Zambia
Grupp D    England, Kina, Danmark
Grupp E    USA, Nederländerna, Vietnam (kvalgrupp A)
Grupp F    Frankrike, Brasilien, Jamaica (kvalgrupp C)
Grupp G    Sverige, Italien, Argentina, Sydafrika
Grupp H    Tyskland, Colombia, Marocko, Sydkorea

 

Playoff-grupp A är Portugal, Thailand eller Kamerum. Playoff-grupp B är Chile, Senegal eller Haiti.

Playoff-grupp C är Taiwan, Paraguay, Panama eller Papua Nya Guinea. 

 

Matcher med svenska damlandslaget 2023

23 juli kl 07.00: Sverige - Sydamerika

29 juli kl 9.30: Sverige – Italien

2 augusti kl 09.00: Sverige - Argentina

 

Vilka länder får vi se i finalen i fotbolls vm 2023?

Som vi nämnde är det i år 32 lag som kvalificerar sig till mästerskapet via kvalspel. Det är bara Australien och Nya Zeeland som har garanterade platser eftersom de är värdar för mästerskapet. När gruppspelet är avslutat kommer alla gruppvinnare och de lag som placerat sig som tvåa gå vidare till slutspelet. Det börjar med åttondelsfinaler där segrande lag går vidare till kvartsfinaler och semifinaler. Vinnaren av VM-guldet avgörs i den stora finalen den 20 augusti i Sydney. 

Det spekuleras nu vilt om vilka länder som kommer ta sig till slutspelet och till finalen, och hur det kommer att gå för det svenska damlandslaget. Trots att Sverige inte lyckats knipa VM-guldet förut så ligger vi ändå rätt så bra till bland de förhandstippade lagen. Det kan bero på att vi bara har missat att kvalificera oss för slutspel en enda gång sedan spelen inleddes. Sverige har tidigare haft bra placeringar där några av dom är VM-brons 1991, 2011 och 2019 samt VM-silver 2003. Förra året tog det svenska laget även hem silver i EM när det avgjordes i och mot England. Sverige har i skrivande stund ett vinnarodds på 17 gånger pengarna vilket placerar oss som ett av de 7 bästa lagen. Möjligheterna finns helt klart för att Sverige ska ta hem en VM medalj, även om guldet kan bli svårfångat. 

USA är den nation som har haft allra störst framgång i VM i fotboll för damer med hela 4 guld. Det betyder också att de är det lag som är mest favorittippat att ta hem även årets segerpokal. De andra två länderna som tagit guld är Tyskland 2003 och 2007 samt Norge 1995.

Enligt förväntningarna så är det USA eller England som tar hem VM-guldet med odds på 3,60 respektive 4,50. Därefter har vi Spanien, Tyskland, Frankrike och Australien. Vi har alltså 6 lag som är bättre rankade än Sverige i nuläget. 

 

Spelarna i svenska damlandslaget 2023

Totalt 23 spelare är uttagna till landslaget i år och det verkar inte ha varit helt lätt för förbundskapten Peter Gerhardsson att göra sina urval. Det finns många starka talanger i sverige damer I fotboll, både rutinerade spelare och nya stjärnskott. Något som kom som en överraskning för många var att 40-åriga veteranen och målvakten Hedvig Lindahl inte får åka med utan istället valde man Tove Enblom från KIF Örebro, 28 år.

Inte heller anfallsbacken Hanna Glas kom med i årets gallring då hon drog på sig en knäskada i höstas. Målet var att komma tillbaks lagom till VM i sommar men så bli alltså inte fallet. 

Unga supertalangen och mittfältaren Anna Sandberg som spelar i BK Häcken har stora förväntningar på sig i landslaget 2023. Ett annat spännande tillskott i Peter Gerhardssons lag är anfallsstjärnan Madelen Janogy i Hammarby IF, som gjort 7 mål i damallsvenskan och anses som en riktigt het spelare. 

 

Samtliga spelare i den svenska VM-truppen

Målvakter

 • Tove Enblom, Kif Örebro
 • Jennifer Falk, BK Häcken 
 • Zecira Musovic, Chelsea FC

 

Försvarare

 • Nathalie, Björn, Everton FC
 • Amanda Ilestedt, Paris Saint-German FF
 • Jonna Andersson, Hammarby IF
 • Magdalena Eriksson, FC Bayern Munchen
 • Hanna Lundkvist, Atletico Madrid
 • Linda Sembrant, FC Juventus
 • Anna Sandberg, BK Häcken

 

Anfallare och mittfältare

 • Stina Blackstenius, Arsenal FC
 • Lina Hurtig, Arcenal FC
 • Filippa Angeldahl, Manchester City FC
 • Hanna Bennison, Everton FC
 • Rebecka Blomqvist, Vfl Wolfsburg
 • Sofia Jakobsson, San Diego Wave FC
 • Fridolina Rolfö, FC Barcelona
 • Olivia Schough, FC Rosengård
 • Madelen Janogy, Hammarby IF
 • Elin Rubensson, BK Häcken
 • Caroline Seger, FC Rosengård
 • Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea FC
 • Kosovare Asllani, AC Milan

 

 

Speltips för fotbolls vm 

Det är dags att börja förbereda dig för hur du ska betta i fotbolls vm damer 2023 och därför har vi tagit fram lite speltips som vi hoppas att du ska ha nytta av. Till en början så kan det vara bra att läsa på om de olika lagen, lära dig om spelarnas styrkor och svagheter. Hur har de spelat tidigare under säsongen i sina klubbar? Hur har de olika nationerna presterat i tidigare mästerskap? 

Hos Unibet kan du spela med både pre-match odds och live odds. Det finns också massor av kombinationsspel där live odds ger spännande möjligheter. Du kan streama matcherna via Unibet TV och ha koll på dina odds samtidigt. På så sätt har du allt på ett och samma ställe och spelar du live kan du följa utvecklingen, ta del av aktuell statistik och anpassa din strategi ända tills matchens slut. 

Intresset för damfotboll ökar för varje år och för att tillgodose våra spelares behov utökar vi på Unibet också våra marknader. Vi erbjuder också statistik som kan underlätta för dig att bedöma utgången i en match. Hos oss hittar du spelscheman, laguppställningar, nyheter och annat spännande som rör fotbolls vm damer samt konkurrenskraftiga odds. 

Favorittippad vinnare av vm fotboll damer är USA, tätt följda av England och sedan Spanien. Men efter Sveriges framgångar imot EM-silver 2022 så tror vi även stenhårt på Sverige. Här på Unibet utlovar vi en fullspäckad fotbolls odds lobby med pre-match odds, live odds och specialspel inför sommarens största fotbollshöjdpunkt, fotbolls-VM damer 2023.