Vad är Asian handicap och hur fungerar det?

Har du någon gång undrat vad Asian Handicap betyder? Då kan du ha god nytta av den här guiden. Här går vi igenom exakt vad speltypen går ut på och varför alla som spelar på ojämna matcher kan ha extra stor nytta av den.

Vi förklarar vad du behöver för att bli en mästare på Asian Handicap.

Vad är Asian Handicap? 

Först och främst bör du vara medveten om att Asian Handicap-betting är en avancerad speltyp. Om du inte riktigt greppat de enklare spelkoncepten än rekommenderar vi att du läser våra guider om hur man spelar på sportodds först.

Asian Handicap är en speltyp som går ut på att jämna ut förutsättningarna mellan ojämna lag i en rad olika sporter. I till exempel FA-cupen ställs ofta smålag mot jätteklubbar från Premier League. Om Southampton möter Newport har Southampton mycket större chans att vinna. Därför skulle oddset för Southampton-seger vara minimalt. Då blir det inte särskilt tilltalande att spela på 1X2-marknaden för den matchen eftersom ett av utfallen (seger för Southampton) är så mycket mer sannolikt än de andra. Det är då Asian Handicap kommer in i bilden.

Asian Handicap-betting kan jämna ut förutsättningarna så att sannolikheterna för de olika utfallen är nästan lika stora. Det görs genom att "lägga till" eller "dra ifrån" mål från lagen. Den stora skillnaden med Asian Handicap-betting är att du kan vinna tillbaka din insats om ett lag inte överträffar eller underträffar handicaplinjen.

Ett stort skäl till att många som spelar på fotbollsodds föredrar Asian Handicap är att man löper mindre risk att bli av med hela sin insats. Möjligheten till kryss gör att det finns tre realistiska utfall i varje match. Och med Asian Handicap kan du täcka upp möjligheten att det blir kryss.

 

Hur fungerar Asian Handicap-betting? 

Vissa matcher är oerhört spännande tack vare att lagen är ungefär lika bra. Men i stora sporter som till exempel fotboll, tennis och NFL är ojämna matcher vanligare. Då är oddset för att favoriten ska vinna ibland så litet att den potentiella avkastningen inte är värd risken.

Just därför skapades Asian Handicap-betting i syfte att jämna ut ojämna matcher och ge spelarna möjlighet att i princip följa en 1X2-spelmodell.

Spel med Asian Handicap påminner om spel med vanligt handicap där en hypotetisk fördel eller nackdel ges till ett av lagen.

2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

 

Hela linjer med Asian Handicap 

I en match mellan Tottenham och Crystal Palace är oddset 1,30 för Tottenham-seger, 5,50 för oavgjort och 9,00 för Crystal Palace-seger. Tottenham är klar favorit och ser ut att gå mot en enkel seger. Med Asian Handicap-betting kan du höja oddset för Tottenham-seger. Du skulle till exempel kunna spela på "Tottenham -1" till oddset 1,80. I det scenariot vinner du om Tottenham vinner matchen med minst två måls marginal. Du förlorar om laget spelar oavgjort eller förlorar. Men det som framför allt är intressant är att du får tillbaka din insats om Tottenham vinner med 1 måls marginal.

Och det är just på den punkten som Asian Handicap skiljer sig från vanlig handicapbetting.

Samma sak gäller om du spelar på "Crystal Palace +2" på Asian Handicap-marknaden. Då förlorar du om Palace förlorar med minst tre mål men du får pengarna tillbaka om de förlorar med två mål, och du vinner om de förlorar med bara ett mål.

Ett annat bra tillfälle att använda Asian Handicap är när två jämna lag möts. Om Chelsea möter Tottenham kan du reducera de tre möjliga utfallen som gäller med en vanlig 1X2-spelmodell till bara två möjliga utfall. Det gör du genom att spela på Asian Handicap 0. Om laget du spelar på vinner matchen vinner även du. Om matchen slutar lika får du pengarna tillbaka, precis som när du spelar på "Pengarna tillbaka vid oavgjort".

 

Vad är halva och hela linjer med Asian Handicap?

Halva Asian Handicap-linjer

Ovanstående linjer kallas hela linjer, det vill säga att linjen gäller ett heltal (till exempel +/- 2 eller 0). Men med Asian Handicap kan du även spela på halva linjer och kvartslinjer.

Halva linjer har värden som slutar med ,5 och kan till exempel vara +/- 0,5, 1,5, 2,5 och så vidare.

När du spelar med en halv linje på +0,5 innebär det att ditt lag påbörjar matchen med ett positivt Asian Handicap-värde som motsvarar 0,5 måls ledning. Det innebär att du vinner både om laget vinner eller spelar oavgjort. Du förlorar bara om laget förlorar.

Om du spelar på +1,5 börjar laget med 1,5 måls ledning. Då vinner du om laget antingen vinner, spelar oavgjort eller förlorar med max ett måls marginal. Du förlorar bara om laget förlorar med minst två måls marginal. När du spelar med negativa halvlinjer blir situationen densamma men omvänd.

 

Kvartslinjer med Asian Handicap

Kvartslinjer skiljer sig från hela och halva linjer eftersom de har värden som slutar på ,25 eller ,75 (till exempel +/- 0,25, 0,75, 1,25, 1,75 och så vidare). Det finurliga med kvartslinjer är att oddsen vanligen är högre än halvlinjer eftersom ditt spel inte täcker riktigt lika många utfall som halvlinjer.

När du spelar med en Asian Handicap-kvartslinje på -0,25 innebär det att laget du spelar på påbörjar matchen med -0,25 måls underläge. Då vinner du om laget vinner matchen. Om laget förlorar blir du av med din insats, och om matchen slutar lika får du tillbaka halva din insats.

Med en kvartslinje på -0,75 kommer laget du spelar på att påbörja matchen med -0,75 måls underläge. Då vinner du om laget vinner med minst två måls marginal. Om laget vinner med ett måls marginal delas din insats upp så att du får tillbaka pengarna för halva spelet men förlorar den andra halvan. Du förlorar hela din insats om laget förlorar eller spelar lika. Situationen är omvänd om du spelar på en positiv Asian Handicap-kvartslinje.

Fler exempel hittar du i vår snabbguide till Asian Handicap-linjer.

 

Så fungerar Asian Total 

Vad är Asian Total? 

Asian Total är när du spelar på totalt antal mål med Asian Handicap. Det fungerar på samma sätt som över/under-spel men med andra linjer. Du kan spela på hela, halva och kvartslinjer från över/under 0,5, 0,75, 1, 1,25, 1,5 och så vidare.

Låt oss ta en match mellan Manchester City mot Norwich som exempel. Om du spelar på hela linjer med Asian Total, till exempel över 1 mål, innebär det att du vinner om matchen innehåller minst två mål. Om det blir en mållös match förlorar du din insats, och om det blir exakt ett mål i matchen får du tillbaka dina pengar.

Om du spelar på att det ska bli under 1 mål i matchen mellan City och Norwich vinner du om det blir mållöst, får pengarna tillbaka om det blir exakt ett mål och förlorar insatsen om det blir minst två mål.

 

Halva Asian Total-linjer

Om du spelar på halvlinjer med Asian Total (till exempel över 0,5 mål) finns det bara två möjliga utfall: vinst eller förlust. Du vinner om matchen innehåller minst 1 mål, annars förlorar du. Omvänt gäller om du spelar på under 0,5 mål.

Om du spelar på kvartslinjer med Asian Total (till exempel över 0,75 mål) vinner du om matchen innehåller minst två mål. Om det bara blir ett mål i matchen vinner du på halva ditt spel, och om det blir mållöst förlorar du helt. Omvänt gäller om du spelar på under 0,75 mål. Då vinner du om det blir mållöst, förlorar halva spelet om det blir ett mål och förlorar hela spelet om det blir minst två mål.

Om du vill veta mer om hur man spelar med Asian Handicap kan du ställa en fråga i Unibet-communityn.

 

Vilka sporter lämpar sig bäst för Asian Handicap?

När du spelar med Asian Handicap för första gången är det ofta enklast att börja med fotboll. Det beror på att oavgjort är ett mycket mer sannolikt resultat där än i många andra sporter, och då kan det vara skönt att veta att man kan falla tillbaka på det.

Matcher i till exempel cricket och rugby kan visserligen sluta oavgjort, men eftersom det är väldigt sällsynt finns det inget egentligt behov av Asian Handicap-betting.

Sporter som till exempel basket och netball lämpar sig väl för Asian Total tack vare sina höga poäng.

För fler exempel kan du spana in vår Asian Handicap-tabell som innehåller fler utfall för de olika linjerna.

För att lära dig mer om termer, uttryck och spelformer för sportspel och betting kan du spana in vår betting- och sport-ordlista.

Unibet erbjuder marknadens bäst odds. Dessutom kan du genom Unibet se sport live via Unibet TVs live stream – där du får tonvis med action från flertalet olika sporter och marknader.

Betting online