En guide till att lära sig spela på trav

april 13, 2018

Trav är en typ av hästsport där hästar med deras kuskar (förare) tävlar om vem som först travar över mållinjen. Är du intresserad av hästsport och just trav och vill lära dig mer? Läs då denna guide till att spela på trav för att förbättra din bettingkunskap och ta reda på hur man spelar på trav.

Trav som spelobjekt

I trav varierer distansen runt den ovala banan beroende på tävlingsformatet i olika travlopp och kan som kortast vara 1600 meter, medan det längsta loppet mäter 4140 meter. Antalet startande ekipage (häst med sulky och kusk) varierar i olika lopp där maxantalet för startande ekipage sträcker sig till 15 stycken.

De två vanligaste startformerna är Autostart och Voltstart. Autostart innebär att ekipagen startar bakom en s.k. startbil som kör igång loppet. Vid voltstarter cirkulerar ekipagen bakom startlinjen tills dess att startkommandot ”Klart – ett – två – kör” ges, vilket sätter igång loppet. 

Hur spelar man på trav?

De allra vanligaste spelformerna som finns tillgängliga när du ska spela trav hos Unibet är vinnarspel, platsspel samt Head-to-Head-spel, där samtliga tre är relativt enkla spelformer som vi förklarar här nedan:

  • Vinnarspel är precis så simpelt som det låter, då du helt enkelt spelar på utgången av ett lopp, alltså på vem du tror kommer att vinna loppet.
     
  • Spelar du på platsspel när du ska spela på trav så innebär detta att du väljer en häst i ett lopp som du tror kommer hamna på plats 1-3. Vi ger ett exempel: Häst 1 har ett odds på 4.75 att stå som vinnare efter loppet, medan oddset på att samma häst hamnar på 1-3 plats ligger på 2.15. Ett platsspel är vanligtvis en säkrare spelform då du vet att en viss häst kommer trava i täten, men är osäker på om den är kapabel till att vinna loppet.
     
  • När du lagt ett bet på ett Head-to-Head-spel (HTH) har du spelat vem, av två utvalda hästar, som tar sig först över mållinjen. Istället för att spela på en av exempelvis 15 hästar, ligger fokuset istället på två utvalda hästar i ett lopp.

Vi på Unibet ger högre återbetalning till våra spelare som spelar på trav än det statliga monopolet. Unibet erbjuder dessutom marknadens bäst odds för hästsport där du bland annat kan spela på trav från Åby samt Elitloppet.

Se trav-odds