Lär dig spela på trav!

Trav är en typ av hästsport där hästar med deras kuskar (förare) tävlar om vem som först travar över mållinjen. Är du intresserad av hästsport och just trav och vill lära dig mer? Läs då denna guide till att spela på trav för att förbättra din bettingkunskap och ta reda på hur man spelar på trav.

Travtips som spelobjekt

I trav varierer distansen runt den ovala banan beroende på tävlingsformatet i olika travlopp och kan som kortast vara 1600 meter, medan det längsta loppet mäter 4140 meter. Antalet startande ekipage (häst med sulky och kusk) varierar i olika lopp där maxantalet för startande ekipage sträcker sig till 15 stycken.

De två vanligaste startformerna är Autostart och Voltstart. Autostart innebär att ekipagen startar bakom en s.k. startbil som kör igång loppet. Vid voltstarter cirkulerar ekipagen bakom startlinjen tills dess att startkommandot ”Klart – ett – två – kör” ges, vilket sätter igång loppet. 

Travtips - hur spelar man på trav?

De allra vanligaste spelformerna som finns tillgängliga när du ska spela trav hos Unibet är vinnarspel, platsspel samt Head-to-Head-spel, där samtliga tre är relativt enkla spelformer som vi förklarar här nedan:

  • Vinnarspel är precis så simpelt som det låter, då du helt enkelt spelar på utgången av ett lopp, alltså på vem du tror kommer att vinna loppet.
     
  • Spelar du på platsspel när du ska spela på trav så innebär detta att du väljer en häst i ett lopp som du tror kommer hamna på plats 1-3. Vi ger ett exempel: Häst 1 har ett odds på 4.75 att stå som vinnare efter loppet, medan oddset på att samma häst hamnar på 1-3 plats ligger på 2.15. Ett platsspel är vanligtvis en säkrare spelform då du vet att en viss häst kommer trava i täten, men är osäker på om den är kapabel till att vinna loppet.
     
  • När du lagt ett bet på ett Head-to-Head-spel (HTH) har du spelat vem, av två utvalda hästar, som tar sig först över mållinjen. Istället för att spela på en av exempelvis 15 hästar, ligger fokuset istället på två utvalda hästar i ett lopp.

Vi på Unibet ger högre återbetalning till våra spelare som spelar på trav än det statliga monopolet. Unibet erbjuder dessutom marknadens bäst odds för hästsport där du bland annat kan spela på trav från Åby samt Elitloppet.

2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Hästkapplöpningstermer - Ordlista

Oddsspel på hästkapplöpning kan vara extremt kul men terminologin runtomkring sporten kan vara svår för nybörjare.

Hästkapplöpning som sport är flera hundra år gammalt och det finns mängder med ord, termer och fraser som används till vardags inom idrotten som nykomlingar kanske inte är medvetna om.

Därför har vi skapat denna användbara ordlista för hästkapplöpningstermer så att du kan läsa på om exakt vad som betyder vad i racingvärlden!

Vår omfattande ordlista täcker in hela alfabetet och inkluderar hästkapplöpningstermer från ”ackumulator” till ”yankee”. Om du inte känner till termerna som florerar kring kapplöpningsbanorna är det här ordlistan för dig.

Vi garanterar att du kommer ha en omfattande förståelse för alla hästkapplöpningsterminologier som krävs för att bli en expert på språket i denna populära sport. Det är viktigt att komma ihåg att vissa tävlingstermer kan variera beroende på region, men listan nedan täcker alla de termer som är specifika för Storbritannien.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - L - M - N - O - P - R - S - T - W - Y

A

Ascot - Detta är en av de största kapplöpningsfestivalerna i Storbritannien. Royal Ascot äger rum i juni varje år och är en av de största kapplöpningarna under året. Evenemanget pågår under fem dagar och är höjdpunkten under kapplöpningssäsongen. Royal Ascots största kapplöpning är ”Golden Cup”, vilken vanligen hålls på torsdagen under festivalen. Det är ett grupp 1-lopp för hästar från fyra år och uppåt.

C

Cheltenham Festival - Detta är den största festivalen inom hästkapplöpning under året och äger rum i slutet av hoppsäsongen National Hunt. Cheltenham är synonymt med hästkapplöpning och tusentals fans samlas kring kapplöpningsbanan varje år. Cheltenham Gold Cup är den mest prestigefyllda tävlingen under den fyra dagar långa festivalen och de bästa tränarna från Storbritannien, Irland och Frankrike gör sitt yttersta för att vinna.

G

Grand National - Denna tävling är den mest populära bland hästtävlingarna i Storbritannien under året och lockar vanligtvis även fans som inte vanligtvis är entusiastiska anhängare av sporten. I Grand National tävlar upp till 40 hästar som hoppar över hinder vid Aintree Racecourse. Hela familjer spelar ofta på tävlingarna i Grand National och runt 70 000 spelare fyller läktarna runt kapplöpningsbanan för att se loppet live. Vinnaren av Grand National får över 6 miljoner kronor och sällar sig till storheterna såsom Red Rum, L’Escargot och Tiger Roll.

K

Kentucky Derby - Även känt som ”Sportens två mest nervkittlande minuter” eftersom Kentucky Derby är över på 120 sekunder. Detta är USA:s stora hästkapplöpning med ett vinnarpris på 16,5 miljoner kronor. Endast fullblodshästar rids på Churchill Downs, Louisville. Hästarna springer på en grusad bana som är 2 000 meter lång.

M

Melbourne Cup - Australiens största lopp har en prissumma om 53 miljoner kronor och hästarna springer en bana på 3 200 meter i Melbourne. Loppet hålls under november månad varje år.

P

Prix de l'Arc de Triomphe - Det mest efterlängtade loppet i Frankrike under året är Prix de l'Arc de Triomphe. Här tävlar hästarna om den hissnande förstaprissumman på 32 miljoner kronor vilket avgörs på den 2 400 meter långa banan på Longchamp Racecourse i Paris. Loppet hålls under oktober månad varje år.

 

Unibet odds för spel på trav