Motorsport Betting Guide

april 13, 2018

Under varje Grand Prix spelar tusentals människor på sina favoritförare. Det gör F1 till en av de allra populäraste sporterna att spela på.

Spelbolagen å sin sida har gjort Formel 1-betting oerhört underhållande med massor av spännande spelmöjligheter. Det var länge sen man bara kunde spela på vinnaren i F1. Nu finns det hundratals oddsmarknader per säsong och under själva loppen.

F1 är motorsportens finrum, och det ställer stora krav på stallen och bilkonstruktörerna. Minsta lilla justering av en bil kan spara viktiga hundradelar åt föraren och öka hans chans att vinna.

Men du behöver inte vara någon bilnörd för att kunna uppskatta F1-betting. I den här guiden hjälper vi dig förstå vad F1-betting är och hur man gör.

F1 regler

Formel 1 håller till på motorsportens översta gräddhylla. Biltillverkarnas oerhörda tekniska kompetens i kombination med overkligt bra förare ligger till grund för en galen F1-cirkus med hastigheter på omkring 350 kilometer i timmen.

Läckra F1-bilar körs av karismatiska förare på exklusiva och extravaganta banor runt om i världen. I regel finns det cirka 10 stall i F1, och varje stall har två bilar. Således har varje lopp (Grand Prix) omkring 20 bilar på startfältet.

Det finns omkring 21 lopp per säsong, men antalet varierar. F1-säsongen pågår från mars till november på banor över hela världen. Varje formel 1-lopp måste vara strax över 305 kilometer långt, och eftersom banorna varierar i längd krävs olika antal varv på olika banor.

Förarna får poäng för sina slutplaceringar, och i slutet av säsongen blir den förare som har flest poäng utsedd till förarmästare. Bilkonstruktörerna får också poäng, och i slutet av säsongen blir en av konstruktörerna korad till konstruktörsmästare.

När du spelar på formel 1 finns det ny information att inhämta hela tiden. Varje lopp är unikt. Det beror på ett antal skäl som till exempel att olika banor ställer olika krav på bilarna. De ikoniska gatloppen Monaco Grand Prix och Shanghai Grand Prix ställer höga krav på växellådorna eftersom förarna växlar upp och ner tusentals gånger. På andra håll som till exempel de specialbyggda banorna i Bahrain och Monza är det fart och acceleration som premieras, och på andra banor är det aerodynamik och väghållning som står i fokus. Själva bilen är helt central i både F1 och F1-betting.

2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Speltyper inom formel 1

Inom F1-betting finns det tre primära speltyper som är de populäraste inför lopp och tävlingar. Dessa är: vinnarspel, långsiktiga spel och livespel under pågående lopp.

Vinnarspel på F1-lopp

Vinnarspel handlar om vem som kommer att vinna ett visst lopp. Vi erbjuder odds för alla F1-förare i varje tävling, och du kan enkelt välja den som du tror kommer att vinna. Vinnarspel är den enklaste speltypen och passar bra för dig som är ny och vill komma igång med F1-betting.

För att placera ett spel behöver du bara klicka på valfritt odds och sedan ange hur mycket pengar du vill satsa. Då visas din potentiella utbetalning. Du vinner om din förare vinner loppet.

Ett annat av våra populära F1-vinnarspel är att spela på placering. Sådana spel gäller i regel bara för pallplatser (det vill säga topp tre). När du spelar på pallplats för formel 1 väljer du helt enk

elt en förare som du tror kommer gå i mål på plats 1–3.

Här kommer ett exempel. Max Verstappen har oddset 14,0 att vinna ett visst lopp, medan oddset för att Verstappen ska hamna på prispallen (1–3) är 3,0. Som du märker är det betydligt mindre riskfyllt att spela på pallplats. Det kan vara bra när du tror att en viss F1-förare kommer att köra bra men eventuellt inte vinna. Men ju mindre risk ett spel har, desto mindre blir oddsen och därmed också den potentiella utbetalningen.

Långsiktiga F1-spel

Det här är en annan form av betting som omfattar hela säsonger. Då gäller det att förutse vilken förare eller vilket stall som kommer att lyckas bäst under en hel säsong. Dessa spel fungerar på ungefär samma sätt som vinnarspel, med skillnaden att du spelar på vem som kommer att ta flest poäng under en F1-säsong.

Oddsen kan ändras dramatiskt under säsongen. Till exempel kanske ett stall vinner åtta av de tolv första loppen och blir favorit till att vinna konstruktörsmästerskapet. Men om ett annat stall tar över taktpinnen kan oddsen plötsligt skifta igen. Vissa spelare försöker identifiera den perfekta tidpunkten att spela på slutvinnaren under en säsong.

Livespel för formel 1

Är du en spelare som föredrar att spela på liveodds mitt i stridens hetta? I så fall lär du älska Unibets liveodds för formel 1.

När man spelar på F1-liveodds bör man både kunna tänka och agera snabbt. I andra sporter som till exempel fotboll, tennis och basket kan man ta det lite lugnare och ha ungefär samma approach när man spelar på liveodds. Men när du spelar på liveodds för formel 1 måste du ständigt fatta nya beslut i komplexa situationer. Därför behöver du alltid ligga steget före.

En av de viktigaste sakerna att hålla koll på när man spelar på F1-liveodds är när förarna gör sina depåstopp. Varje förare måste göra minst ett depåstopp med däckbyte per lopp – och det kan leda till både misstag och taktiska fördelar.

Om du tittar på F1 i direktsändning samtidigt som du spelar är det alltid smart att lyssna på kommentatorerna. De har tillgång till all den senaste informationen och återger den ofta till tittarna. Eventuellt kan förarnas radiokommunikation avslöja när de planerar att göra nästa depåstopp.

Om du anser att en förare går in i depån vid fel tidpunkt kan det vara klokt att låta bli att spela på den föraren. Det kan också vara så att det är den perfekta tidpunkten att spela på att en annan förare ska köra om honom.

Spela på fantastiska odds för de största Grand Prix-loppen hos Unibet Medan loppen pågår kan du spela på liveodds för att höja spänningen ännu mer.

Spel på F1-kval

Ett Grand Prix-lopp handlar inte bara om själva loppet på söndagen. Mycket av grundarbetet till en lyckad F1-helg läggs på kvaldagen före loppet. På lördagen är det kval, och då försöker F1-förarna sätta den snabbaste varvtiden för att komma så långt fram på startfältet som möjligt.

F1-kval hamnar ofta lite i skymundan, men faktum är att de spelar en central roll. I vissa fall är kvalet lika viktigt som själva loppet!

I varje kval finns det tre pass, och mellan varje pass sorteras de långsammaste bilarna ut och får inte vara med i nästa pass. Kvalen handlar inte alltid om vilken bil som har bäst acceleration eller kan köra snabbast i en rak linje. Beroende på banan kan det vara bilen som har bäst väghållning eller aerodynamik som sätter den snabbaste varvtiden.

Genom att spela på F1-kval kan du bekanta dig med F1-betting innan själva loppet börjar. Spänningen är på topp och det gäller att alltid hålla ett öga på kvaltiderna när de trillar in.

Ibland kan ett stall få hela det första startledet för sig själva. Det sker när två förare från samma stall sätter både den bästa och den näst bästa varvtiden – då får de den första och den andra platsen på startfältet. Det är en stor fördel eftersom förarna kan samarbeta redan från början och hjälpas åt att hålla de andra bilarna bakom sig.

En förare kan även flyttas tillbaka på startfältet även om han kvalat bra på lördagen. Det kan bero på att stallet bröt mot någon bilregel eller att föraren avtjänar ett straff för något han gjorde på banan.

Formel 1 odds