NBA tips - en spelguide för nybörjare

Basketens särdrag

Basket landar på topp tio-listan över världens mest populära och snabbast växande sporter, både när det kommer till fans och utövande. Basket är en extremt intensiv sport där det spelas över tusen matcher per säsong i NBA som alla kan svänga snabbt då de innehåller stora mängder poängchanser i jämförelse med andra bollsporter. Poängmängdens storlek innebär också att slumpfaktorer spelar en mindre roll än när du exempelvis spelar på fotboll. Det bättre laget har oftast en större vinstchans med tanke på alla poängchanser som skapas under en enskild match. Glöm dock inte bort den mängd uttröttande matcher som varje spelare tvingas genomgå under en säsong, något som enligt oss är bra att ha i åsikt då du tänkt placera ett bet.

Hur kan man spela på basket?

Basket är en av de mest enkla sporterna att följa, och därför också en av de mest spännande! Reglerna är mycket tydliga. Två lag bestående av fem spelare möter varandra på en plan och målet är att göra poäng genom att kasta bollen genom motståndarens korg.

Lagen får två poäng för ett lyckat kast inom korgens närmaste område och tre poäng, ofta kallad trepoängare, om spelaren gör ett distansskott utanför denna zon. Lag kan också göra enpoängsskott vid straffar efter en foul, som ger två straffkast mot korgen.

Spelare måste studsa bollen efter två steg medan de avancerar med bollen och det finns en skottklocka som ser till att båda sidor attackerar. Basket är tänkt att vara en idrott utan kontakt, men det blir alltid ett knuffandes för positioner när lagen attackerar.

En match pågår i 120 till 150 minuter. Den består av fyra perioder om 12 minuter vardera fyllda med action. Oftast pågår matcherna mycket längre eftersom de har många avbrott, pauser och timeouts.

NBA matchbetting

Även kallat vinnarspel eller matchspel, är inom basketen den mest grundläggande spelformen, liksom i de flesta andra bollsporter. I matchbetting spelar du på utgången av en match (1X2), d.v.s vilket av lagen du tror står som vinnare efter de fyra perioderna (quarters), där 1 innebär hemmaseger, X är lika med oavgjort och 2 är bortaseger. I en ojämn match handlar det inom betting på basket snarare om att bedöma lagens poängskillnader. Därför passar bet med handicap bra i just basket.

2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Handikappspel

Handikappodds är enormt populärt inom basket på grund av hur poängsystemet fungerar. Ett handikapp kan fungera på två sätt: antingen får det sämre laget hypotetiska extrapoäng i början av spelet, eller så tas poäng bort från favoriten. Genom att göra detta jämnas oddsen ut och det gör spel på en ojämn match mer intressant.

Låt oss ta ett exempel:

I en match mellan Golden State Warriors och Los Angeles Lakers erbjuder vi dig oddset ”Handikapp – inklusive förlängning”, där Golden State vinner med minst sex poäng (-5,5) eller Lakers förlorar inte med mer än fem poäng (+5,5). Om du spelar på Warriors med handikapp och de vinner med sju poäng så vinner du, så enkelt är det. Handikappodds ger spelaren en chans till högre odds eller gör en riskabel insats något säkrare.

Över/under-odds

Over och under spel är också extremt populära inom oddsspel på NBA. Detta beror på att det ibland blir över 220 poäng gjorda i en enda match. På grund av detta är det väldigt svårt att förutse rätt resultat eller totala antalet poäng. Därför erbjuds istället över/under-marknader.

Vid spel på över/under satsar en spelare på om matchen kommer ge fler eller färre antal poäng än ett specifikt satt mål. Så du kan satsa på att matchen Pistons vs Bucks ger mer än 190,5 poäng. Om matchen får minst 191 poäng vinner din insats. De flesta NBA-matcher har i genomsnitt runt 180–220 poäng, vilket innebär att de flesta odds för över/under-spel ligger inom detta intervall.

Du kan också spela på resultat i första period, samt första halvlek. Så om du tror att ett lag kommer att starta starkt men inte är starka nog att säkra segern, så kan denna typ av satsning var rätt för dig där du kan förbättra dina chanser för att ditt spel ska vinna. Det fungerar som ett matchodds, där du spelar på det lag (1 eller 2) som du tror kommer leda efter första period eller halvlek.

Spelarspecifika odds

Spel på specific spelare är också stort inom basket, vanligtvis beror detta på att varje team har en stjärnspelare. Kanske vill du spela på att Luka Doncic ger toppoäng för sitt lag under en specifik match. Doncic är en formidabel poänggörare och oddset på att Slovenien gör ett toppresultat i en match kan vara mycket låga. Odds för bästa poänggörare förblir populärt i basket och är ett bra sätt att följa en spelare du gillar, även om du inte hejar på laget!

Internationell basket 

Vi erbjuder inte bara odds på NBA. Europeisk basket är enormt stort och speciellt Euroleague, vilken är basketens motsvarighet till fotbollens Champions League. Här drabbar europeiska lag från bland annat Spanien, Turkiet, Ryssland och Italien samman varje vecka.

Eurobasket är den stora internationella turneringen i basket och den äger rum vart fjärde år. Det är här som de stora basketnationerna som Ryssland, Serbien, Spanien och Slovenien möts för att kämpa om den kontinentala äran.

Basket spelas även vid olympiska spelen och har sitt eget världsmästerskap som äger rum vart fjärde år. USA har vunnit VM fem gånger och kan skryta med 15 olympiska guldmedaljer.

Utöver de ovan nämna spelformerna hittar du massor av fler spelsätt både före match och genom liveodds för betting på basket så som match parlay, spelarpoäng, quarter-spel, speciella matchhändelser och mycket mer. För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till sportspel och betting kan du spana in vår andra betting-guider.

Unibet erbjuder marknadens bäst odds. Dessutom kan du genom Unibet se basket live via Unibet TVs live stream – där du kan följa alla matcher från vår NBA-stream. Medan matcherna pågår kan du även spana in våra Liveodds för att tillsätta ännu mer spänning.

Betting med Basket Odds