Snooker betting tips

Snooker är en av Storbritanniens äldsta och mest prestigefyllda sporter, men för många nybörjare kan spelet upplevas som förvirrande med sina regler och poängsystem.

Därför har vi satt ihop denna guide som tar dig igenom grunderna i snooker, så att du kan spela på det med självförtroende!

Snooker är en fantastiskt sport när du väl lärt dig hur det spelas. Några av sportvärldens mest dynamiska och intressanta karaktärer spelar snooker, som är en sport som spelas över hela världen.

Snooker kommer ursprungligen från Storbritannien men har haft en renässans i Kina och Fjärran Östen. Storbritannien må vara snookerns hemland men sporten växer snabbt.

Den här praktiska guiden ger dig grunderna du behöver för att titta på och satsa på snooker – och till och med låta dig spela ett frame eller två! Vi går igenom reglerna, poängsystemet och de mest populära oddsmarknaderna här hos Unibet Odds.

Så här fungerar snooker – grundläggande regler

Snooker spelas normalt av två spelare där målet är att sänka bollarna i bordets olika fickor. Bordet har ett grönt filttyg och spelare stöter den vita bollen (även kallad köboll) med sina speciella köer. Målet är att sänka de färgade bollarna i bordets fickor med hjälp av köbollen.

Varje färgad boll på bordet har ett värde. Den spelare som får ihop mest poäng under en runda vinner framet. En snookermatch består av ett antal frames, vilket kan skilja mellan olika turneringar. En del matcher kan vara i bäst om 5 frames, medan finalen i världsmästerskapen spelas i bäst av 35 frames.

Spelarna stöter växelvist med sina köer. Om de sänker en boll får de fortsätta. Om de missar blir det motståndarens tur.

Som vi sa innan så har varje boll ett numeriskt värde beroende på dess färg. Så här fördelar sig värdena…2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Värden på snookerbollar 

Röd - 1

Gul - 2

Grön - 3

Brun - 4

Blå - 5

Rosa - 6

Svart - 7

När en snookermatch börjar finns det 15 röda bollar på bordet, men bara en av varje av de övriga färgerna. En spelare måste sänka en röd boll innan de får sänka en färgad boll. Om de då sänker en färgad boll måste de sedan sänka ytterligare en röd boll. Det alterneras på detta sätt tills en spelare vinner eller missar att sänka en boll, och om spelare missar går turen över till motståndaren som måste börja med en röd boll igen.

Vad är ett break i snooker? 

Ett break är när en spelare under en viss tid sänker röda och färgade bollar om vartannat med en hög poäng. Till exempel kan ett break på 26 poäng vara att spelare sänker bollarna röd - svart - röd - svart - röd - blå - röd - gul. Du kan satsa på spelare som uppnår century breaks, vilket innebär ett break på över 100.

Vad är en snooker?

En snooker är när en spelare inte tror sig kunna sänka en boll och istället försöker göra det så svårt som möjligt för motståndaren. En spelare kanske bestämmer sig för att ”snookra” motståndaren genom att skicka iväg köbollen bakom till exempel den gula bollen. Motståndaren får sedan försöka hitta en väg på bordet för att träffa en röd boll. Om de missar en röd boll och istället träffar en färgad boll görs en så kallad foul och den första spelare får fyra poäng (eller mer om bollen träffar en blå, rosa eller svart boll). Om köbollen stöts i en ficka görs också en foul och motståndaren får fyra poäng och får fortsätta spela.

Att spela på snooker

Att oddsspela på snooker är ett roligt sätt att lära känna sporten och följa nya spelare. Det mest populära sättet att satsa på snooker är matchodds. Det är när du spelar på den du tror kommer vinna. Snooker skiljer sig från till exempel fotboll och hockey eftersom det inte finns några oavgjorda matcher. Om poängen är lika när den sista svarta bollen sänks blir det ett möte över en sista svart boll. Så du kommer antingen spela på att den ena spelaren (1) eller den andra spelaren (2) vinner.

Handikappodds på snooker är också ett populärt sätt att satsa på snooker eftersom de jämnar ut oddsen när en av spelarna är storfavorit. Om till exempel David Gilbert skulle möta Marco Fue skulle antagligen Gilbert vara storfavorit till vinsten. Men om du satsar på Gilbert som vinnare med -3,5 frames vinner ditt spel (till ett mer fördelaktigt odds) om Gilbert vinner med fyra frames eller mer.

Över/under-odds på snooker är också populärt att spela på när matcherna förväntas bli jämna. Om till exempel matchen är en tävling i bäst av 11, kan du satsa på att det kommer spelas färre än 8,5 frames. Din insats vinner om matchen avslutas innan ett nionde frame spelas.

Spel på snookerkombinationer

Det finns många snookerspelare som det är värt att spela på i stora turneringar. Och generellt sett, eftersom snooker är en sådan personsport, brukar favoriterna vinna. Till skillnad från tennis och badminton, där du måste matcha din styrka, skicklighet och smidighet mot en annan person, är snooker mer ett mentalt spel.

Det innebär att en spelare kan göra misstag som kostar dem frames eller till och med matchen utan att motståndaren egentligen gör något speciellt. I snookerns toppskikt bland de bästa spelarna görs det sällan misstag, vilket innebär att det bjuds på färre överraskningar i snooker än i andra sporter.

Därför brukar många som vill spela på snooker välja kombinationsspel för att öka sina odds när de spelar på sina favoriter. När du tittar på oddsspel för de första rundorna under Masters kan du till exempel se många favoriter som möter spelare utan ranking. Deras vinnarodds är ganska ointressanta – kanske runt 1,10 eller 1,20. Därför kan du spela på snookerkombinationer och på så sätt klumpa ihop dina favoriter. Om du tror att fyra spelare kommer vinna sina respektive matcher kan du öka ditt odds till ett bättre. Naturligtvis måste alla fyra spelarna vinna för att din insats ska vinna, så det är den risk du tar för att ha chansen på ett bättre odds!

De största snookerturneringarna

Världsmästerskapet i snooker är sportens största tävling och utspelas under april och maj varje år. I den totala prispotten ligger över 6 miljoner kronor och endast 32 spelare från hela världen når första rundan. Turneringen har långa matcher. Första rundan spelas i bäst av 19 frames. Detta innebär att matcher genomgår flera sessioner, vilka flukturerar i form och temperament, allt som en del av själva underhållningen.

UK Championship är en annan stor tävling med en mycket eftertraktad prispott på 10,5 miljoner kronor. Tävlingen inrättades 1977 och spelas under november och december varje år.

China Open är också en betydelsefull turnering då snookerns popularitet ökar i landet. Turneringen i Peking erbjuder en prispott på fantastiska 12 miljoner kronor och världens bästa spelare ger sig iväg till huvudstaden för att tävla.

Den mest prestigefyllda turneringen utan ranking är Masters. Det är en av de troféer som varje snookerspelare vill vinna minst en gång under sin karriär. Masters drog igång 1975 och har en prispott på drygt 7 miljoner kronor. Det är en turnering utan ranking med vanligtvis bjuds världens 16 bästa spelare in att tävla i London. Masters spelas varje januari.

Direktsänt snooker och oddsspel

Här hos Unibet är vi dedikerade till att ge dig de senaste snookerpoängen och resultaten. Därför erbjuder vi direktsändningar för de flesta stora turneringar tillsammans med våra marknader för liveodds.

Du kommer inte att missa ett enda hett ögonblick när du tittar på och satsar på snooker, eftersom du kan följa poängutvecklingen i realtid under varje frame så att du kan vara säker på att du satsar på rätt spelare! Direktsändningar ger dig också chansen att fatta snabbare beslut om vad du ska satsa på och när.

Till registrering