Galoppera hem vinsterna i Galopp

april 13, 2018

Att spela på galopp kan vara klurigt för nybörjare eftersom det skiljer sig så mycket från att spela på andra sporter. Men du behöver inte vara någon expert på galopp för att kunna spela och ha lika kul som ärrade galoppfantaster!

Om du undrar hur man spelar på galopp kan du lära dig grunderna med den här guiden. Här får du reda på hur man spelar på vinnare, vad Each Way betyder och hur liveodds för galopp fungerar.

Vi ska hjälpa dig fördjupa dina kunskaper om olika typer av galopp, hur man spelar på galopptävlingar och mycket annat.

Vad är galopp?

Galoppsport är en form av hästkapplöpning som utövas i hundratals länder runt om i världen. I galopp tävlar ett antal hästar mot varandra på en gräs- eller sandtäckt bana. På hästarnas ryggar sitter ryttare ("jockeys").

Banans form är i regel hyfsat ovalformad, men på många håll formas banan av det naturliga landskapet med flera toppar och dalar.

Hästarna galopperar i omkring 50 kilometer i timmen på banor som kan ligga i arenor eller ute på landsbygden.

Och allt handlar inte bara om vinnaren. När du spelar på galopp kan du satsa på att enskilda hästar ska hamna inom ett visst placeringsintervall (detta kallas Each Way) och du kan till och med spela på att en viss häst inte ska vinna.

Olika typer av galopp

Galopp i Storbritannien, Frankrike och Irland är indelade i två separata varianter: med och utan hinder. National Hunt är en serie tävlingar med hopp, hinder eller diken. Tävlingar utan hinder kallas slätlöp (Flat race) och anordnas på sommaren när marken vanligtvis är hårdare.

Många hästar är specialiserade på antingen slätlöp eller National Hunt-lopp. Slätlöp är mellan 1 000 och 3 200 meter långa. National Hunt-lopp är ännu längre – upp till 7,25 kilometer.

Innan loppet sitter ryttarna upp på sina hästar i paddocken – en plats där spelarna i publiken kan spana in hästarna som de vill spela på. Vanligtvis blir det ungefär 6–7 starter per lopp på en viss bana, och på en och samma dag kan ibland upp till 10 lopp anordnas. Då behöver alltså aldrig vänta länge på nästa start!

Nu ska vi gå igenom våra galopptips och olika speltyper för galopp.2019_-_Multi_Sports_-_Generic_-_Black-916x200-Swedish_SEO[1].gif

Galopptips - att spela på galopp

Vår vanligaste speltyp för galopp är "att vinna". Det betyder helt enkelt att du spelar på vilken av hästarna som du tror kommer att vinna loppet. Du kan välja att antingen spela på en häst eller på flera hästar för att öka dina vinstmöjligheter.

Bland våra galoppodds märker du att det finns en SP-knapp. Undrar du vad SP betyder? SP står för "Starting Price" och är det officiella startoddset för en häst. SP-alternativet finns till eftersom oddsen på en viss häst kan ändras beroende på hur många som spelar på den. Om till exempel en viss häst har oddset 9,00 att vinna på Leopardstown kan det oddset falla till 7,00 om många börjar spela på den hästen. Och om ingen är intresserad av en häst till oddset 4,00 kanske spelbolaget höjer oddset till 6,00 i hopp om att öka spelaktiviteten.

Placeringsspel är en annan populär speltyp som går ut på att spela på att en häst ska sluta på en viss placering i loppet. Hos Unibet handlar det i regel om att du försöker förutse vem som kommer att komma etta respektive tvåa i ett visst lopp.

Each Way-spel

När du väl har hittat ett intressant spel är det bara att klicka på det oddset och ange beloppet du vill satsa. Till höger om insatsfältet ser du E/W-knappen. E/W står för Each Way, och det innebär att din insats dubbleras. Halva spelet gäller då för vem som ska vinna, medan den andra halvan blir ett placeringsspel.

Each Way-spel fungerar på ungefär samma sätt som handicap-spel. Om hästen du valt vinner loppet vinner du båda delarna av spelet. Om hästen inte vinner har du fortfarande möjlighet att vinna placeringsdelen av spelet baserat på antalet deltagande hästar.

Föreställ dig till exempel att du satsar 50 kr E/W på att en häst ska vinna på Musselburgh till oddset 13,00. Om hästen kommer tvåa, trea eller kanske till och med fyra kan du inkassera upp till 200 kr. Det är inte lika mycket som om hästen hade vunnit men det täcker din insats, och det är därför många gillar E/W.

Odds och utbetalningar för Each Way-spel kan till exempel se ut så här:

  • I lopp med 2–4 deltagare ändras speltypen till "Att vinna".
  • I lopp med 5–7 deltagare får du en fjärdedel av oddsen om hästen kommer etta eller tvåa.
  • I lopp med minst 8 deltagare får du en femtedel av oddsen om hästen kommer etta eller tvåa.
  • I ett handicaplopp med 12–15 deltagare får du en fjärdedel av oddsen om hästen kommer etta, tvåa eller trea.
  • I ett handicaplopp med minst 16 deltagare får du en fjärdedel av oddsen om hästen kommer etta, tvåa, trea eller fyra.

Regel 4

Vissa typer av galoppspel kan omfattas av regel 4, och det anges i så fall bredvid spelet. Regel 4 innebär att om minst en häst stryks från loppet minskas oddsen för de återstående hästarna.

Spel på galopp är unikt på många sätt, och utöver regel 4 finns det massor av spännande saker att lära sig om man vill bli expert.

Vi hoppas att du haft nytta av den här guiden och lärt dig våra bästa galopptips. Du kan lära dig mer om alla termer, uttryck och speltyper som gäller för galopp genom att kolla in vår galoppordlista.

Unibet har fantastiska odds för galopp över hela världen. Missa inte Unibet TV:s livestream – där kan du titta på direktsänd galopp genom att spela på just det lopp som du vill se.

Berömda galopptävlingar

Om galopp är nytt för dig kan det vara bra att börja med att spela på stora tävlingar för att få en känsla för sporten. Och just det kan du göra hos oss! Grand National är en legendarisk brittisk tävling som äger rum i Aintree varje år. Där gör 40 hästar upp mot varandra på en 7,25 kilometer lång bana med hinder.

Att spela på Grand National är rena folknöjet i Storbritannien och Irland – många anordnar egna tips på kontoret eller med sina vänner och familjemedlemmar.

En annan stor tävling är Cheltenham Gold Cup, som är själva höjdpunkten på National Hunt-säsongen. Där har många hästar blivit legendariska, bland andra Arkle, L’Escargot och Best Mate. Gold Cup går av stapeln i mars varje år.

Utanför Storbritannien och Irland är oktobertävlingen Prix de l'Arc de Triomphe Frankrikes största tävling med ett förstapris på svindlande 5 miljoner euro. Australien har Melbourne Cup – en tävling som är över 150 år gammal och fortfarande ikonisk världen över.

Och i USA äger Kentucky Derby rum på en oval jordbana på Churchill Downs i Louisville med 3 miljoner dollar i potten. Loppet kallas ibland för "de två mest spännande minuterna i hela sporten" tack vare masspurten på slutet.

Läs även vår trav-guide om du är intresserad över en annan hästklapplöppning.

Alla odds på galopp