Galoppera hem vinsterna i Galopp

april 13, 2018

Tillhör du den skara av betting-fantaster som som ställer sig frågan om vad galopp är eller hur man spelar på galopp? Läs denna guide till att spela på galopp för att fördjupa din kunskap och lära dig mer.

Vad är Galopp?

Galopp är den snabbaste av gångarterna för hästar som kan uppmätas till hastigheter på omkring 60 km/h. Gångarten har gett namn åt den populära hästsporten – Galopp –  som tävlas i ett hundratal olika länder världen över. I galopp tävlar ett antal olika hästar mot varandra om vem som snabbast galopperar först över mållinjen. Jockeys (ryttare) rider på hästarnas rygg runt en oval bana som varierar i distans beroende på tävlingsformat – antingen med eller utan hinder. Hästarna med deras jockeys står inför starten placerade i en startbox och så snart grindarna öppnas, är loppet igång.

Hur gör man för att spela på galopp?

Den vanligaste spelformen som finns tillgänglig då man skall spela på galopp är vinnarspel som innebär att du helt enkelt spelar på vilken av hästarna du tror kommer att vinna loppet Du kan välja att spela på en häst, eller flera stycken, för att öka dina möjligheter till en potentiell vinst. Du kommer stöta på SP-knappen i spellistorna där SP står för ”Starting Price” och är det officiella startoddset för en häst.

Platsspel är ytterligare en populär spelform där du lägger ett bet på att en häst placerar sig på en specifik plats i loppet. De vanligast förekommande formerna av platsspel när du spelar på galopp hos Unibet är att försöka pricka rätt på vem som kommer etta och tvåa i det specifika loppet.

När du hittat ett intressant spel, klickat på oddset och skriver in det belopp du vill satsa, kan du vid sidan om detta se knappen ”E/W” som står för Each Way vilket innebär att insatsen på ditt bet kommer fördubblas då halva insatsen blir ett vinstspel, medan andra halvan av insatsen blir ett platsspel. Om hästen vinner loppet vinner spelaren på båda delarna av spelet. Lyckas inte den häst du spelat på vinna loppet så har du fortfarande chans att vinna på platsspelet beroende på antalet deltagande hästar. Exempel på utbetalningar och odds för platsspelsvinster för Each Way-betting: 

  • Vid lopp med 2-4 deltagare ändras spelformen till enbart vinnarspel.
  • Vid lopp med 5-7 deltagare tilldelas du 1/4 av oddset om hästen slutar topp två.
  • Vid lopp med 8 eller fler deltagare tilldelas du 1/5 av oddset om hästen slutar topp tre.
  • Vid handicap-lopp med 12-15 deltagare tilldelas du 1/4 av oddset om hästen slutar topp tre.
  • Vid handicaplopp med 16+ deltagare tilldelas du 1/4 av oddset om hästen slutar topp fyra.

Vad är regel 4?

På vissa av spelobjekten kan det stå ”Regel 4 kan komma att tillämpas”. Regel 4 innebär att om en eller flera hästar stryks från loppet kommer de återstående hästarna i loppet få ett reducerat odds.

Galopp är unikt på många sätt och vis och utöver regel 4 finns det otroligt mycket spännande att lära innan man bemästrar denna hästsport. För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till betting på galopp kan du spana in vår galopp-ordlista.

Unibet erbjuder marknadens bäst odds med möjligheter till betting på lopp runt hela världen. Missa inte att ta del av vår live stream på Unibet TV genom att lägga ett bet på det specifika loppet du vill se.
 

Spela på galopp